Bibliotekschef - Helsingør Kommune

Helsingør Kommunes Biblioteker er beliggende på Kulturværftet samt i Espergærde og Hornbæk. Biblioteket er én organisatorisk enhed, hvor hovedbiblioteket på Kulturværftet er beliggende i en smukt moderniseret historisk bygning med en betagende udsigt over Øresund.

Helsingør Kommune leder nu efter en visionær chef, der kan gå forrest og sætte retning for fremtidens bibliotek, hvor nye veje skal findes, defineres, udvikles og formidles.

Bibliotekschefen skal være en samlende figur. En chef der viser tillid, delegerer, inspirerer og inddrager medarbejdere og ledere i udviklingen. Tydelighed i samspillet med kommunens øvrige kulturinstitutioner er afgørende for at lykkes.      

Biblioteket

Bibliotekerne er en væsentlig del af det samlede kulturområde i Helsingør Kommune, hvor kulturen er et højt profileret indsatsområde, der spiller tæt sammen med erhverv, turisme og muligheden for et aktivt fritidsliv. Kulturværftet bliver hver dag besøgt af mere end 1.000 mennesker – og i sommermånederne 2.700 dagligt, hvor de fleste kommer for at gå på biblioteket.

Biblioteket har i alt 58 fastansatte medarbejdere og et budget på 42,6 mio. kr. I 2022 havde biblioteket næsten 700.000 besøgende og et samlet udlån på knap 434.000 enheder, hvor de fysiske udlån udgjorde 77%.

Bibliotekerne lægger lokaler til ca. 280 arrangementer, afholder hvert år NORD litteraturfestival og underviser næsten 5.000 elever i IT og informationssøgning samt kildekritik. Bibliotekerne samarbejder desuden med kommunens skoler om et omfangsrigt skoleprogram for alle klassetrin: ”hvordan bruger man biblioteket”.

Opgaven

Bibliotekschefen har ansvaret for drift og udvikling med alt, hvad det indebærer, herunder økonomi, fagligt indhold og ledelse af bibliotekets ansatte. Trivsel og kompetenceudvikling med et sikkert blik på at rekruttere de nødvendige fremtidskompetencer er vigtige opgaver samtidig med, at nuværende medarbejdere udvikles og fastholdes.

Bibliotekschefen har to særligt vigtige opgaver. Udviklingen af fremtidens bibliotek og etablering af en ny publikumsoplevelse og fælles kultur og dannelsesinstitution i bibliotekets rum sammen med Museerne Helsingør frem mod 2026.

Biblioteket er i dag meget mere end det man traditionelt forstår ved et bibliotek. Det er turistinformation, valgsted, læringssted, samarbejdspartner for museer samt musik og kulturhus. Kerneydelser er samtidig stadig litteratur, materialeudlån og hjælp til informationssøgning m.v. 

Organisationen og kulturen skal derfor være åben og udadvendt og have et udsyn, som modsvarer de forventninger borgere, politikere, forvaltning og det stigende antal samarbejdspartnere har. Der skal arbejdes med at skabe en organisation, hvor bibliotekets rolle i lokalsamfundet nytænkes.  

Bibliotekschefen skal sikre, at biblioteket har professionelle, effektive arbejdsgange og tydelige rammer og strukturer for opgaveløsningen. Samtidig skal chefen have mod til at sætte medarbejderne fri til at skabe gode løsninger.  

Den digitale udvikling skal fortsættes. Og endelig skal bibliotekschefen bidrage og være en synlig stemme i kommunens fora for kulturledere, hvor biblioteket skal indgå relevant.

Kompetencer

Faglig indsigt, interesse og erfaring fra kulturområdet samt en relevant uddannelsesmæssig baggrund kombineret med solide analytiske kvalifikationer og evnen til at overskue en kompleks opgavesammensætning er vigtige forudsætninger.  

Ledelsesmæssig erfaring og et visionært blik på biblioteker og dannelsesinstitutioner er afgørende egenskaber for den nye bibliotekschef.

Solid organisatorisk forståelse og erfaring med at skabe udvikling og trivsel trods besparelser og forandringer vægtes positivt. Det er væsentligt med økonomisk indsigt og evne til at håndtere økonomiske udfordringer og omstillinger. Endelig er gode administrative evner, indsigt i regler for offentlig styring og politisk forståelse en fordel.

Udvalgte ledelsesmæssige kompetencer:

  • Erfaren leder med tydelige ledelsesmæssige værdier, der kan lede både opad, udad og nedad
  • Erfaring med ledelse af ledere er et plus
  • Transparent, åben og tydelig leder, der er anerkendende, involverende og lyttende
  • Tillidsvækkende og tillidsfuld leder, der kan engagere, begejstre, motivere og skabe følgeskab
  • Dygtig kommunikator, der kan formidle den nye retning internt og eksternt – og en leder der kan formidle rationaler bag beslutninger og skabe mening, tilslutning og ejerskab
  • Tydelig ledelsesmæssig ambassadør for biblioteket, en chef der stiller sig forrest og inspirerer
  • En leder der kan sætte retning og skabe klare rammer med tydelige mål og succeskriterier
  • Erfaring med forandringsledelse
  • Strategisk stærk med blik for helheden og en sikker hånd på den administrative styring.

Udvalgte personlige kompetencer:

  • Visionær med blik for nye tendenser samt lokalt, regionalt, nationalt og internationalt udsyn
  • Stærke samarbejdsevner internt og eksternt
  • Selvindsigt, ordentlighed og høj etik
  • Fokus på implementering, eksekvering, afslutning og opfølgning
  • Robusthed og en solid faglig og personlig integritet
  • Gode relationelle og sociale kompetencer; chefen skal kunne begå sig på alle niveauer med mange forskellige personlighedstyper og beherske både formelle og uformelle rum
  • Troværdig, nærværende og empatisk med en ægte interesse for andre mennesker.

Se den uddybende stillings- og kompetenceprofil og søg stillingen på www.muusmann.com/stillinger

Ansøgningsfrist: 5. marts 2023.  

Kontakt gerne Lars Bo Pedersen, MUUSMANN tlf.: 40 22 87 18, direktør Kim Jørgensen tlf.: 22 20 75 00

(ikke 11. – 19. februar) eller konstitueret vicebibliotekschef Birgitte Refbjerg tlf.: 25 31 37 46 (ikke 9. – 19 februar).