Organist ved Helsingør Domkirke
En stilling som organist ved Helsingør Domkirke er ledig til besættelse fra 1. juni 2023 eller snarest derefter. Stillingen er normeret til 19 timer ugentligt.
Organisten skal i samarbejde med domorganisten varetage orgelspil ved gudstjenester, andagter, vielser, dåbsgudstjenester og bisættelser i domkirken samt på Helsingør Kirkegårdskapel og plejehjemmet Grønnehave samt klaverspil ved onsdagsforedrag, fredagsmøder og tilsvarende menighedsaktiviteter. Helsingør Domkirke har desuden omfattende koncertaktiviteter, som vi også gerne ser, organisten medvirker ved.
Det kan blive aktuelt at spille til ordinationer eller andre stiftsgudstjenester ved domorganistens fravær.
Der er en kantor tilknyttet domkirken. Som organist skal man kunne lede Domkorets 8 professionelle sangere til højmessen ved kantors fravær.
Der er knyttet enkelte administrative opgaver til stillingen.
Stillingen vil blive tilrettelagt efter den ansattes kvalifikationer og ønsker. Dog skal man være indstillet på, at det liturgiske spil er en primær opgave, som der vil blive lagt meget vægt på i ansættelsen.
Arbejdet lægges fortrinsvist onsdage, fredage samt i weekenderne. Det er derfor vigtigt, at man har mulighed for at arbejde disse dage.
Vi har et godt og frugtbart samarbejde i personalegruppen, og vi vægter professionalisme og åbenhed meget højt. Det er derfor af afgørende betydning, at du ønsker at indgå i et konstruktivt fællesskab med kirkens øvrige medarbejdere og kirkens menighedsråd.
Løn- og ansættelsesvilkår efter gældende overenskomster svarende til 50% (19/37) af en fuldtidsansættelse. Nuværende tjenestemandsansatte organister har ret til at bevare deres tjenestemandsstatus ved ansættelse med direkte overgang. Der skal i så fald ske en klassificering af stillingen.
For organister med organistuddannelse er ansættelsen omfattet af overenskomst mellem Kirkeministeriet, Centralorganisationen af 2010 (CO10) og Dansk Organist og Kantor Samfund (DOKS) for organister med tilhørende protokollater. Årslønnen for ansøgere med en kirkemusikalsk kandidateksamen (DOKS) aftales i henhold til ny løn AC-skalaen. Det vil sige en bruttoløn mellem kr. 296.864,27 og kr. 395.331 årligt. Der er knyttet rådighedsforpligtigelse til stillingen. Rådighedstillægget udgør årligt mellem kr. 41.743 og kr. 64.832, indplacering og rådighedstillæg ydes efter anciennitet. De anførte beløb kvoteres med ansættelsesbrøken.
Årsløn for ansøgere, som er kirkemusikere med uddannelse i orgel- og korledelse (tidl. PO organister), aftales i henhold til det aftalte basisløntrinsystem. Basistrin 1 udgør 1. okt. 2022 kr. 313.060, og basisløntrin 2 udgør kr. 328.920. Indplacering sker efter anciennitet. Der er rådighedsforpligtelse til stillingen. Rådighedstillægget udgør årligt kr. 31.734. De anførte beløb kvoteres med ansættelsesbrøken. Ansættelse af en kirkemusker vil være omfattet af Fællesoverenskomsten mellem Finansministeriet og CO10 og organisationsaftale mellem kirkeministeriet og CO10 for kirkefunktionærer med kerneopgaver som henholdsvis kordegn, sognemedhjælper/kirke- og kulturmedarbejder eller kirkemusiker og det tilhørende protokollat for kirkemusikere.
Ønskes yderligere oplysninger kan man kontakte domorganist Else-Marie Kristoffersen, tlf. 2932 1050, mail: domorganist@sankt-olai.dk eller formand for menighedsrådet Ulla Ringbæk, tlf. 2173 5550, mail formand@sankt-olai.dk.
Ansøgningen sendes senest den 25. april 2023 til 7437fortrolig@km.dk.
Relaterede jobopslag
Ulykkesforsikring til hele familien
